Д-р Александър Димитров завършва факултета по Дентална медицина към Медицински университет - София. След дипломирането си открива собствена практика в гр. Велики Преслав. През 2022 г. се присъединява към екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“ като лекар-ординатор. Д-р Димитров намира своето призвание в областта на лицево-челюстната хирургия и има намерение да продължи да се развива чрез придобиване на допълнителни специализации.

- Д-р Димитров, доколко храната и напитките, които консумираме, влияят върху здравето на зъбите ни?
- Храненето има голямо значение не само за здравето на целия организъм, но в частност и за съзъбието. В момента, в който храната, особено тази с висока киселинност, попадне в устата, зъбите се излагат на влиянието им. Киселата среда създава условия за бактериален растеж, който ерозира емайла и води до появата на кариес. Въглехидратите, особено простите захари, са враг номер едно, защото те са основният източник на плака, която подхранва развитието на патогенните бактерии. Препоръчително е всяко хранене, особено когато ядем десерт, да завършва с
плочка сирене за алкализиране на pH в устната кухина
за да предпазим зъбите си от развитие на кариес. Изключително важно е, както препоръчва СЗО, след храна зъбите да се измиват с четка и паста, а ако нямаме възможност за това, да се изплакват с обикновена вода.  
В България имаме доста голям въглехидратен прием, ние сме нация, която обича тестени изделия и всички храни, които са богати на прости захари и въглехидрати.  Тези храни и напитки е хубаво да се ограничат дотам, че да бъдат групирани в един голям прием, употребата им  да не е разпръсната през няколко часа. Например сега един бонбон, след час-два още един и т.н. По този начин се поддържа ниско pH в устата, което е предпоставка за развитие на кариес. За да предпазим зъбите си, е препоръчително да консумираме въглехидрати например само в два големи приема. Така ще ограничим времето, през което е повишена киселинността в устната кухина. 
- Казвате, че сиренето алкализира устната кухина, има ли други храни, които могат да направят това? 
- Храните с високо съдържание на калций и фосфор -
мляко и млечни продукти, ядки, зеленчуци са полезни за емайла
Изобщо важна е балансираната диета, както за здравето на целия организъм, така за зъбите и венците. 
- Видовете храни влияят различно върху здравето на зъбите, а как зъбите влияят върху храносмилателната система? 
- Здравето на зъбите безспорно е важно за здравето на храносмилателната система. Доказано е, че ако съзъбието е увредено, няма пълноценно смилане на храната в устната кухина, тогава не могат да бъдат усвоени всички полезни и необходими за човека вещества от продуктите, които приемаме. Организмът най-много страда от недостиг на витамини. Когато храната не е добре сдъвкана, тя преминава в стомаха в почти цяло състояние, трудно се усвоява и обикновено има дефицит на В-комплекс и на витамин D. Както е известно, витамин  D се набавя не само от слънцето, но и от някои видове храни. Критично ниските стойности на витамин D повлияват много процеси в организма, включително костната плътност.
 Когато не си лекуваме зъбите и венците, рискуваме лошо храносмилане, при което можем да си докараме проблеми със стомаха и червата. Има последствия и върху други вътрешни органи. Хора, които например страдат от периодонтит (възпаление на тъканите около зъбите), са предразположени към заболявания на сърдечно-съдовата система по-често от тези, които нямат такъв проблем. Обяснението е, че
бактериите от устната кухина могат да навлязат в кръвта и да възпалят съдовете на сърцето
- Повечето хора посещават зъболекар, едва когато имат някакъв сериозен проблем, обикновено свързан с болка. Какъв е правилният начин да се погрижим навреме за здравето на зъбите си?
- Кариесът се развива обикновено веднага след пробива на постоянните зъби, когато емайлът не е матурирал. Особено много зъбите страдат в тийнейджърските години, когато хигиената не е особено добра, храненията са чести и преобладават простите захари. Тогава започва развалянето на зъбите - появяват се кариеси, които, ако не се лекуват навреме, засягат нервните и кръвоносни съдове на зъбите и се стига до пулпит и периодонтит. Неглижирането може да доведе и  до екстракция на постоянни зъби в ранна възраст. 
Около 6-ата година изникват първите постоянни зъби - кътниците. Те, както и предкътниците, пробиват с недоизградени дълбоки фисури (бразди в релефа на зъбите), където се задържат храна и микроорганизми. В този период децата още не са доизградили трайни хигиенни навици, а родителите трудно следят какво те ядат. Но има процедура, която може да предпази зъбите на децата от развитие на ранен кариес и
това е т.нар. силаниране, тоест запечатване на фисурите
Когато мине юношеската възраст, се смята, че младите хора вече са изградили стабилни хигиенни навици и са си създали някакво меню, което включва полезните храни. Ако дотогава не са се получили ранни кариеси и техните усложнения, след това, особено след 35-40- годишна възраст, емайлът вече е завършил своята минерализация и той става резистентен на кариес, т.е. много по-малко вероятно е да се развие дълбок кариес или негово усложнение в напреднала възраст, отколкото в по-ранни години.  
Затова  посещението при зъболекар трябва да започне от рано. Дори бебетата, още преди пробива на зъби, е добре да бъдат прегледани от стоматолог, а след пробива на първия временен зъб е задължително да започнат прегледите и проследяването на пробива и оформянето на цялото временно съзъбие. 
- Защо е важно толкова рано децата да посещават зъболекарския кабинет? 
- В периода между 6 месеца и 1 годинка зъболекарят ще огледа устната кухина, ще разпита родителите за навиците на бебето - употреба на залъгалки, нощно хранене с подсладено мляко, смучене на палец, например.
Това помага за откриване на рискови фактори, които биха повлияли негативно върху здравето на млечните зъби
 У нас все още е разпространено мнението, че няма нужда да се ходи рано на зъболекар, защото това са временни зъби и те ще се сменят, което е погрешно. Обикновено започват да водят децата на зъболекар, когато вече временните зъби са увредени. 
- Обяснете как увредените или загубени млечни зъби влияят върху постоянните? 
- Ако временният зъб е умъртвен, може да повлияе пробива на постоянния, т.е. да се получи ортодонтски дефект: разместване на постоянните зъби или увреждане на костта, т.е. намаляване на нейната плътност. Вследствие на това може да се затрудни излизането на постоянния зъб дотолкова, че той да изникне под временния, да го избута и да пробие пред, зад или отстрани на него. В такива случаи се стига до едно
съзъбие, в което има временни и постоянни зъби
и ако не се проследяват, остават парчета или корени от временните, върху които се натрупва плака и така се развалят и постоянните зъби, защото не може да се поддържа добра хигиена.
- В по-зряла възраст какви са зъбните проблемите на българите? 
- Нашите сънародници в по-зряла възраст обикновено се обръщат към стоматолога при тежки усложнения на кариес, липсващи зъби или такива, които са счупени, не могат да бъдат излекувани и трябва да бъдат извадени. Вследствие на това се нарушават зъбните стави и захапката и е необходимо хирургично лечение на костни дефекти. Когато се извади зъб, костта, казано на обикновен език, става по-тънка, губи своята плътност, височина, дебелина и след това протезирането е по-трудно.
Рядко се случва възрастен човек да дойде при нас и да няма сериозно увреждане на съзъбието
Има пациенти с един-два до 5-6 липсващи зъба и от нас се иска решение за възстановяване. Имплантите са съвременното лечение, но когато костта няма достатъчна дебелина, процедурата се усложнява.  
- В подобни тежки случаи кои са модерните медицински методи?
- Новите открития и технологии ни дават възможност за присаждане на изкуствена кост на мястото на стопената, но това е свързано със средства и време. Ние, в УМБАЛ „Медика Русе“, правим това често и резултатите са много добри. След хирургическата интервенция трябва да изчакаме материалът да се интегрира хубаво със собствената кост на пациента. Във времето не само има
срастване между основната и надградена кост, но и се образува ново костно вещество
Проследяваме процеса в продължение на 6 месеца до година. Когато се постигне достатъчна плътност, вече може да се постави имплант.  
- Този интеграционен процес зависи ли от възрастта на пациента?
- Да, обикновено при по-възрастните е по-бавно, но то е свързано със забавяне на всички метаболитни процеси в организма. Бих искал да посъветвам хората, когато имат намерение да си слагат имплант, да не отлагат процедурата дълго след изваждането на зъба, защото това води до стопяване на костта.

Мартин ГЕОРГИЕВ