Агатополският епископ Йеротей се обърна към миряните от Сливенската епархия и ги призова: 
„Призовавам всички вас да молим Всеподателя Бога така да произволи и да устрои всичко в предстоящето ни житейско поприще, че бъднините да бъдат за благопреуспяването на Сливенска епархия и изобщо за благосъстоянието на древнопросиялата Българска православна църква,“ се казва в обръщението на епископ Йеротей. 
В началото на миналата седмица Светият синод определи листата с достоизбираемите епископи за избора на нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак. Пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, попитан за липсата на епископите Йеротей и Михаил в листата, отговори, че "това е решението на Светия синод и това е листата, която беше изработена днес". За 26 май е насрочен изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.
Във вторник сдружение "Православен зов" се обяви с декларация против списъка с епископи, които могат да участват в предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които ще се проведат на 19 май т.г. в Сливен. Декларацията днес бе оповестена пред медиите на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Бургас.
Следва пълният текст на обръщението: 
Възлюблени в Господа отци, братя и сестри в Христа от Сливенска епархия, 
Най-смирено бих искал да отговоря на вашето Открито писмо, което смятам, че е истинна проява и свидетелство на най-искрената Ви почит, уважение и любов към мен, като ваш духовник и свещенослужител. Оценявам високо вашето топло, сърдечно отношение към мен, на което съм се радвал и при всяко извършено богослужение в храмовете на Сливенска епархия, като дял от Кораба на спасението, който е нашата обична Православна църква. Винаги съм усещал и вашата ревност и църковна всеотдайност при личното ми духовно общение с всеки от вас. Благодаря ви за вашата помощ и съдействие в осъществяването на съвместните ни инициативи, дейности и трудове. За това изразявам сега своята благодарност и признателност за усилията ви да търсите истината и правдата и да се стремите да запазвате моето име, чест и достойнство неопетнени и чисти. Но личното достойнство не се брани само с витиевати слова или разгорещени прения. То се оценява за голяма наша радост, в крайна сметка, от Всемилостивия и Всепрощаващ Бог.
А сега, когато се приближаваме към края на св. Четиридесетница и ни предстои Страстната седмица, след нея Възкресение Христово и после Светлата седмица, та именно сега, когато цялото духовенство и всички миряни желаят спокойно да се молят и да се готвят за великия Празник, са излишни всякакви безпокойствия, вълнения, разногласия и разномислия. Нека да отдадем всичко на Празника на Победата над смъртта, греха и противника на нашето спасение! Нека взаимно да се опростим с всички наши събратя в Христа, да оставим в забвение всички наши простъпки, опущения и немощи! На това ни учи нашият Господ Иисус Христос! Това беще и вседушевното желание на приснопаметния и обичен нам дядо Йоаникий – да се възцари мир и всеопрощение в Сливенска епархия! Християнинът не бива нито да съди и да осъжда брата си или сестрата си, а и изобщо не трябва да желае да се съди с някого, а да знае, че има само един Съдник на човешките дела, чувства и помисли!
И така, нека уповавайки се на Божия Промисъл, Премъдрост и Всесилност, да гледаме непоколебимо напред в бъдещето, а не в миналото. Призовавам всички вас да молим Всеподателя Бога така да произволи и да устрои всичко в предстоящето ни житейско поприще, че бъднините да бъдат за благопреуспяването на Сливенска епархия и изобщо за благосъстоянието на древнопросиялата Българска православна църква. 
Призовавам над вас Божието благословение и ви пожелавам преуспяване в Христовата вяра, надеждата във Възкресението и любовта към Пресветата Троица и ближните. А житейските превратности и тегоби нека да посрещаме с дълготърпение и смиреномъдрие, като проявяваме любовта си към Бога и ближните си на дело!