Десетки балони с цветовете на знамето на Европейския съюз - синьо и жълто, полетяха към небето вчера на Дунав мост по случай 9 май - Деня на Европа. Инициативата беше на областния управител Драгомир Драганов. В инициативата участва и Лили Ганчева, изп. директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, която вчера отбеляза 22 години от създаването си.
През целия вчерашен ден по идея на Драгомир Драганов от Градския часовник на всеки кръгъл час звучи химнът на Европейския съюз - „Одата на радостта“
На Деня на Европа беше посветена и изложбата на 65 рисунки на ученици от България и Северна Македония в Художествената галерия на ул. „Борисова“ 39. Това беше финалът на третото издание на националния конкурс с международно участие „Аз, ти, той - ние сме Европа“, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“, Гьоте институт, Европа Директно-Русе и галерията с подкрепата на Община Русе. В него участваха над 400 произведения, като 50 от тях спечелиха награди.
Сред гостите на откриването бяха областният управител Драгомир Драганов и кметът на Русе Пенчо Милков.
Директорът на РХГ Елена Великова обеща скоро да се направи биенале на детската рисунка, а председателят на МД „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова постави акцент на свободата и демокрацията като водещи европейски ценности и подчерта ролята на гражданското общество и това как то може да работи чудесно с местната и държавната власт.