Освободените работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" искат да продължат да работят в енергийния сектор, каза пред БТА президентът на КНСБ Пламен Димитров. Днес се провежда  между работници от ТЕЦ-а, които са с връчени предизвестия за съкращения и работодатели от региона.
"Ние заедно с Министерство на труда и социалната политика сме направили първото картографиране на уменията и желанията на работещите в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" за тяхното бъдещо кариерно развитие. Данните показват, че картотекираните искат да продължат да работят в енергийния сектор и то по възможност в региона. Голяма част не искат да се местят в други региони на страната и искат да получават доход, който е сходен с досегашния, но не по-малък от него", обясни Димитров.
По думите му работниците са посочили, че най-голям процент на заплатите в сектора са между 2500-3500 лева. "Днес трябва да видим дали има работодатели, които търсят хора с подобна квалификация и какво допълнително трябва да се получи като квалификация, ако има близка професия, която се предлага с подобно възнаграждение", каза синдикалистът.
"Отдавна се опитваме да защитаваме въгледобива и продължаваме да го правим", обясни още Пламен Димитров. И посочи, че взетото преди седмица решение за отпускането на средства за мините и възможността да се отложи либерализацията за пазара на електроенергия на дребно е "глътка въздух" за ТЕЦ 2 от една година поне. Това временно решение не решава устойчиво бъдещето. Аз продължавам да съм тревожен как устойчиво можем да решим нещата занапред, коментира Димитров и допълни, че този процес не може да стане от днес за утре.
"Трябва да има стабилно правителство с ясна перспектива, ясни ангажименти и планове кое може да се модернизира, кое може да се изгради като нова мощност. Всички говорят за газ, но "Булгартрансгаз" трябва да пусне тръбата. Тя е заложена в нейния работен проект, но няма финансиране", заяви Пламен Димитров. Той посочи, че едва ако това се случи, може да се говори ще се газифицира ли нещо в комплекса, дали ТЕЦ 2 ще изграждат газова централа и дали ще има възможност някои от хората, които в момента работят във въглищни централи, да работят в газови централи. Необходима е преквалификация. Необходимо е време за изграждане на централа поне 2- 2,5 години", каза синдикалистът. 
Пламен Димитров изрази оптимизъм, че ЕК ще разреши държавна помощ по повод решението държавата да отпуска 250 млн. лева годишно на "Мини Марица-изток" до края на 2028 година.
Основната причина е десетилетия потисканата цена на въглищата на непазарни равнища от държавата и заради това мината не може да отдели необходимите средства за рекултивация. Аз съм оптимист, че комисията ще позволи подобни средства така мотивирани", каза Пламен Димитров.