От началото на април на територията на Столична община, екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители, съобщиха на сайта си от общинското звено. 
Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, поясняват от инспектората. 
Сред най-честите нарушения се посочват замърсени улични платна и тротоари от непочистена ходова част на техниката, липса на устройство за измиване на гумите на камионите, разпиляване на строителни отпадъци и материали, разполагане на съоръжения по тротоари, липса или частична плътна строителна ограда. 
За констатираните нередности са съставени 172 акта. Още 103 строителни фирми ще получат актове, които са в процедура по изготвяне. Проверките са обхванали почти всички райони, където се извършват строителни дейности, сред които „Студентски“, „Подуяне“, „Витоша“, „Лозенец“, „Надежда“, „Триадица“, „Сердика“, „Панчарево“ , „Слатина“ и др., информираха от Столичния инспекторат. 
През изминалия месец екипите на испектората са извършили и близо 30 проверки на обекти като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, складове, работилници и цехове, както и по сигнали за горене на отпадъци в частни и общински имоти. Част от проверките се извършват със съдействието на полицията, за да се осигури достъп до имота, уточниха от инспектората. 
От извършените 11 проверки с такава цел в районите ,,Красно село“, ,,Красна поляна‘‘, ,,Овча купел‘‘, „Искър“, „Лозенец“ и „Илинден“ са съставени три акта на собствениците и/или ползватели на имоти. Дадени са предписания с постоянен срок за изпълнение - да не изгарят всякакви видове отпадъци. 
Инспекциите са част от ежедневната контролна дейност на екипите и основната им цел да се предотврати замърсяване на околната среда и въздуха, както и проверка на спазването на нормативните разпоредби, уточниха още от инспектората. 
Кметът на София Васил Терзиев заяви в края на март, че над 90% от всички нерегламентирани сметища са за строителни отпадъци и земна маса.