Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен предприе незабавни действия, след като на зеления им телефон е постъпил сигнал за изтичане на черна субстанция и миризма във водите на р. Пакоша, която се влива в язовир „Фисека“, община Търговище. Това съобщи за БТА директорът на екоинспекцията Стела Илиева. 
По думите ѝ експерти от инспекцията, от Регионална лаборатория Шумен към Изпълнителната агенция по околна среда и Басейнова дирекция „Черноморски район“ извършиха съвместни проверки на място в два последователни дни. При тях е установена инсталация с помпи, която отвежда течна торова маса от бетонов резервоар в животновъден обект към обработваеми земеделски земи, откъдето изтича в местно дере, приток на река Пакоша. 
След намесата на експерти от РИОСВ - Шумен изтичането на течната торова фракция е преустановено. Демонтирана е електрическата помпа от бетоновия резервоар за съхранение на течната торова маса. На дружеството са дадени задължителни за изпълнение предписания за незабавно премахване на нерегламентираната инсталация за отвеждане на течна торова фракция и почистване на дерето от установените наслоявания от торова маса в замърсения участък. За установеното нарушение срещу дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, уточни Илиева. 
Тя допълни, че РИОСВ-Шумен ще извърши последващ контрол на място за проследяване изпълнението на дадените предписания.