Ретроспективната изложба на Елиза Ковачева – Цокова „Елиза в огледалния свят“ ще бъде представена на 16 май в Дечковата къща в Габрово. Това съобщава художникът Елиза Ковачева – Цокова на своя Фейсбук профил.
Организатор на събитието е Регионален исторически музей – Габрово, а откриването е в празничната за Габрово седмица, когато на 17 май ще бъде отбелязан денят на града, а на 18 май е карнавалът.
Чрез своеобразната ретроспекция, като в огледало за обратно виждане, посетителите ще имат възможност да проследят творческото развитие на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова от ученическите години до днес и да се докоснат до нейния колоритен свят. С многобройните си участия в общи и самостоятелни изложби, пленери, различни национални и международни инициативи и проекти името и творбите на художничката са познати не само за местната общественост, а характерният ѝ стил и талант ѝ носят редица награди, посочват организаторите.
Елиза Божидарова Ковачева – Цокова е родена на 22 декември 1979 година в Габрово, завършва средното си образование в Средно специално художествено училище за приложни изкуства Трявна. Във висшето си образование получава бакалавърска степен в направление „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, специалност  „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а магистърска степен по Педагогика на обучението по изобразително изкуство, специалност  „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Елиза участва в десетки изложби. Участва в общи, окръжни и национални  изложби в страната и  чужбина. Много от картините ѝ са собственост на колекционери и държавни и частни галерии. Носител е на награда в Годишна изложба – ХГ „Христо Цокев”, на награда на Община Габрово в Изложба, посветена на деня на Габрово. Печели и първа награда в Пролетен салон на жените художнички-  гр. Габрово,  и  награда на Община Габрово в Изложба, посветена на деня на Габрово.