Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник - Денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, покровители на България, Европа и висшето училище, на хълма Света гора в старата столица. Тържеството се проведе в Аулата и на него присъстваха областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-кмета на града Снежана Данева-Иванова, началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева, проф. д-р Александър Николов, заместник-председател на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и председател на Общото събрание на Софийския университет, членове на Съвета на настоятелите на ВТУ, преподаватели, служители, студенти и др.
Университетите не са създадени и не функционират само за да са източник на кадри, както често се повтаря днес, защото това може да правят и средните специализирани училища. Висшите учебни заведения на първо място, още от Средновековието, създават хора, които да движат обществото напред, каза в академичното си слово проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Великотърновската алма матер.
Университетът формира не само знания и интелект, но и морал, ценности, възпитание и култура, подчерта в приветствието си проф. д-р Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи в София. Можем да кажем, че днес Велико Търново е империята на духа и ви пожелавам да се развивате в нея. Развивайте и Великотърновския университет, защото той е бранд в страната. Превърнете го и в бранд в чужбина, апелира тя към преподавателите и студентите.
Тържествена света литургия отслужи великотърновският митрополит Григорий, а музикални поздрави отправиха гл. ас. д-р Ана Борисова и нейната дъщеря Яна Стефанова, както и Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.
Сутринта празничният ден започна със света литургия, отслужена от отец Марин Маджаров в университетския храм „Свети Евтимий патриарх Търновски“. Сред присъстващите бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и ректорското ръководство, които запалиха свещи и се помолиха за здраве и успех за всички студенти, преподаватели и служители на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Преди тържествената част в Аулата на висшето училище беше посрещнато неговото знаме и поднесен венец на признателност пред паметника на светите братя равноапостоли в двора на университета.
През 2023 година Великотърновският университет навърши 60 години от своето създаване и по този повод получи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България. Той бе връчен за значимия му принос към развитието на класическите хуманитарни науки и изкуства, и подготовката на поколения висококвалифицирани специалисти, както и към формирането на модерния облик на висшето образование в България.