Повишава се интересът към ваксината срещу човешки папилома вирус, каза д-р Кремена Пармакова, директор на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Министерството на здравеопазването. Д-р Пармакова посочи това по време на дискусия, организирана от Коалиция HPV, в която участват лекари и представители на неправителствени организации.
През миналата година с четиривалентна ваксина срещу човешки папилома вирус със завършен ваксинационен курс са били 1928 момичета във възрастовата група 10-13 г. За тази година, в периода януари-април, с първа доза на деветвалентна ваксина са 1425 момичета в същата възрастова група.
Към края на годината с Министерството на финансите ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на финансирането на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка за следващия ѝ период, тъй като се обмисля да се разшири възрастовият обхват сред момичетата, както и да се включи ваксиниране на момчета, каза още д-р Пармакова. Финансирането на програмата за тази година е 2,2 млн.лв., посочи още тя. По думите ѝ ваксината ще остане препоръчителна. Ваксината срещу човешки папилома вирус е доказано безопасна, допълни тя.
Ниският имунизационен обхват се дължи на недоверие в институциите, на суеверие, на липса на познание, на страх от ваксинация, който се споделя и сред медицинските специалисти, каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, изрази мнение, че предизвикателството пред личните лекари е нивото на участие на обществото и на държавата в извършването на ваксинопрофилактиката. За мен най-голямото предизвикателство е да убедя една майка и да преодолея страха й от ваксината, който е по-голям от страха й от рак, каза още д-р Николова и допълни, че чрез ваксините могат да се предотвратят 28 заболявания. По думите ѝ личните лекари трябва да имат подкрепата и защитата на обществото и на институциите.
В САЩ ваксинирането срещу човешки папилома вирус започна през 2006 г, но само 60 на сто от момичетата са ваксинирани, каза проф. Кенет Александър, началник на отдел по инфекциозни болести в детска болница Nemours-Флорида, САЩ. Той отчете като огромна грешка недостатъчно добрата комуникация по темата с обществото. Средната възраст за рак на маточна шийка е 50 год., като много от жените се разболяват от тази онкологична локализация в края на 30-те или в края на 40-те си години, каза още той. Има определени послания, които лекарите трябва да направят към родителите, за да насърчат ваксинирането срещу човешки папилома вирус, допълни проф. Александър. Лекарят ще представи пред български колеги данни от проучвания, направени в САЩ, както и добри програми за ваксиниране срещу човешки папилома вирус, прилагани в Дания и в Ирландия.