Седем години след като русенската корабостроителница спря работа, все още текат дела за това кой на кого дължи пари и забърканата юридическа каша все още е далеч от разплитане. Тези дни Апелативният съд във Велико Търново разглежда предният казус, в който едно от многото изкуствено създадени преди години дружества съди друго за „скромната“ сума от 23 360 903,63 лв.
Ищецът е „Русенска корабостроителница“ АД със седалище в Ямбол, а ответникът - „Русенска корабостроителница Запад“ със седалище в Русе.           
Това са последните две дружества, притежавали активите на Корабната, които няколко пъти преминават от едни ръце в други.
На 28 февруари 2014 г. между тях е сключен договор за продажба на цялото предприятие от ямболската на русенската корабостроителница. Правото на собственост се придобива срещу цена в размер на 28,5 млн. евро, от които 20,5 млн. се заплащат веднага. Останалите 8 млн. евро са дължими в срок от 6 месеца, но само ако продавачът от Ямбол заличи особения залог в полза на „Емпорики банк България“ ЕАД върху дълготрайни материални активи, движими вещи, машини и оборудване. Шестте месеца минават, залогът не е заличен, така че задължението за плащане на тези 8 млн. евро отпада. Противно на всякаква логика обаче на 9 юни 2015 г. фирмата от Русе се съгласява да се измени този договор, така че вписаните условия за заличаване на особени залози в договорените срокове отпадат. Отделно са сключени и договори за заем, с които ямболската Русенска корабостроителница предоставя кредити от милиони на русенската.
Съдът решава, че тези договори за заем са фиктивни, тъй като няма доказателства, че по тях са превеждани някакви пари. А напълно нелогичното споразумение от 9 юни 2015 г. според магистратите не поражда правно действие, тъй като по него време договорът се явява изпълнен, а неговото съдържание и стопанска функция са изчерпани. Поради това отхвърля претенциите на ямболското дружество, което е в несъстоятелност, активите му са запорирани от КТБ и се управлява от синдик. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд, така че сагата не е приключена.
Междувременно корабостроителницата продължава да стои заключена, а активите й да се амортизират. Вече едва ли някой вярва, че един хубав ден предприятието отново ще заработи. Главен кредитор на „Русенска корабостроителница Запад“ вече е столичната фирма „Инфра Експерт“ АД, която през декември 2021 г. закупи дълга за над 58,5 млн. лева към Корпоративна търговска банка, заплащайки за него 4 пъти по-ниска сума - 13 433 600 лева или едва по 23 стотинки за всеки лев. Тя назначи свой синдик, но оттогава не е предприела никакви други действия. И може би няма как да го стори преди да приключат всички тези странни и безсмислени съдебни дела.