Камерният оркестър „Виртуозите на Миланската Скала” гостува във Варна тази вечер. Концертът във Фестивалния и конгресен център е съвместна продукция на Европейския музикален фестивал във Варна и Международния музикален фестивал (ММФ) „Варненско лято”. Диригент и солист ще бъде цигуларят Марио Хосен. На сцената зрителите ще видят и оперната прима Красимира Стоянова, която е аплодираната многократно на сцената на „Ла Скала”, съобщават организаторите. Музикантите ще предложат знаменити арии от произведения на Бах и Хендел, както и шедьовъра на Антонио Вивалди „Годишните времена”.
Маестро Хосен има досег с оркестъра на „Миланската Скала“ още от 2004 г., когато е на едноседмично турне с него в най-големите зали в Швейцария. Споделя, че тогава е усетил отдадеността и посвещението на музикалното изкуство, което сега ще почувства и варненската публика. Той подчертава, че оркестрантите имат и солистични изяви, които им дават възможност да изявят своите способности, личностен подход и темперамент. В състава има и две българки - Елица Демирова, която е родом от Варна, и Евгения Станева от Пловдив. И двете свирят на цигулка.  
Със сопраното Красимира Стоянова Марио Хосен има дълбоко приятелство през годините, тъй като се познават още от времето, когато тя е цигуларка в Пловдивската филхармония. Той казва, че певицата все още свири професионално и поддържа формата си. Това е първата им съвместна изява в тандем с оперно пеене и инструментална музика. Двамата са изследвали партитурите за концерта, особено на арията от Йохан Себастиан Бах, коментирали са различни нюанси, свързани с модулации и състояния в симбиозата музика и цигуларят смята, че публиката ще усети резултата от общата им работа. Той разкрива, че двамата имат и бъдещи общи планове, с които се надява да зарадват почитателите на инструменталното и оперното изкуство. 
Бароковата музика е силно пристрастие за Марио Хосен, който като артистичен директор на ММФ „Варненско лято“ развива с екипа си традиция да се слушат стойностни произведения от епохата и е щастлив, че тази музика е жива и залите винаги са препълнени, когато има барокови концерти. За „Годишните времена“ на Вивалди той казва, че при създаването си става едно от най-често печатаните и разпространявани заглавия, заедно с „Кончерти гроси“ на Арканджело Корели. След това има нов разцвет в края на ХХ и началото на ХХІ век и много състави препрочитат манускриптите. Като музикален изследовател той се радва, че проучването на барока продължава и вярва, че тепърва ще се открият и други шедьоври в библиотеки и архиви в Европа.
Партитурата, която дешифрират за концерта във Варна с оркестрантите от „Миланската Скала“, е на базата на манускрипт, който диригентът е получил от Италия и по думите му е с много интересни препратки. В тяхното изпълнение на „Годишните времена“ ценителите ще чуят интересни, нови похвати, които според Хосен самият автор е дал като задача на изпълнителите да разкрият.
Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на посланика Джузепина Дзара.