По време на проекта „Академията по права на човека“, изпълнен от Фондация „Български адвокати за правата на човека“ (БАПЧ), са направени 12 симулации за обсъждане на казуси, свързани с правата на човека. Това съобщи ръководителят на проекта адвокат Диляна Гитева на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.
В резултат на дейностите се създаде една общност от млади колеги, които се вълнуват от темата за правата на човека и как да бъдат прилагани ефективно на национално ниво, каза адвокат Гитева.
Проектът е започнал в началото на август 2022 г. и утре приключва своята работа.
Дейностите, които са изпълнявани, са провеждането на лекции, стимулационни процеси и актуализиране на наръчника по правата на човека. Те са включвали адвокати, млади адвокати, магистрати и юристи. Лекциите в рамките на проекта са били свързани с правото на живот, на семеен и личен живот, както и въпроси относно защита от домашното насилие, права на бежанци и емигранти, права за свобода и сигурност и др. Симулационните процеси са били упражнения, в които участниците са разделни на групи – адвокати, правителство и съд. Те са обсъждали казуси и са пледирали. Извършените симулации са общо 12  и всяка е била по четири часа.
По време на проекта е разработен и наръчник по права на човека, в който са актуализирали теми от вече съществуващ наръчник. Бяха разработени и пет нови теми, допълни адвокат Гитева. 
Нашето виждане като организация е, че неизменна гаранция за правата на човека на национално ниво може да се постигне, ако убедим адвокатите в това, че международното право – Европейката конвенция,  е приложима на национално ниво, смята адвокат Стоян Мадин. По думите му, когато са се развивали отделните теми, се е наблягало на това каква защита може да се получи в съответното право пред националните съдилища,