Петимата общински съветници от БСП в Общинския съвет на Ловеч свалят доверието си от кмета на общината Страцимир Петков. Това съобщи общинският съветник от БСП Минчо Казанджиев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града, на която присъстваха и останалите съветници от групата на партията.
По думите му причината за решението е, че кметът Страцимир Петков обяви в края на миналата седмица, че освобождава заместника си инж. Петър Маринов. Както БТА вече информира, Петков посочи, че "уволнението е политическо", тъй като не получава подкрепа в Общинския съвет от БСП, от чиято квота е Маринов.
"Ние ще продължаваме да работим в името на нашия град и за неговото добруване. Всяко едно добро предложение ще бъде подкрепено, но всичко, което дава съмнение за проблеми, за незаконност, за интереси, няма да бъде подкрепено и ще бъде сериозно критикувано от нас", каза Минчо Казанджиев.
БСП е подкрепила Петков на балотажа за кандидат за кмет, но споразумение между нас няма, каза той. 
Казанджиев отбеляза, че предизборната платформа на кмета се е припокривала до голяма степен с приоритетите на БСП, но в програмата му за управление част от тях не били включени.
"Казахме, че ще подкрепяме това управление, но не на всяка цена. Голяма част от предложенията ни не бяха реализирани. Искахме да бъде извършена спешна ревизия на община Ловеч. За близо шест месеца управление не можаха да разберат какво е наследството в общината. Обяснението, че е сключен договор за извършване на одит на Общината, но фирмата се е отказала, е неработещо, защото в Общината има структури, които могат да извършат това", каза Казанджиев.
По думите му, ако ръководството на Общината е имало желание да провери какво е наследството, е можело дори и със собствени сили да го направи.
Казанджиев каза още, че начинът, по който кметът Страцимир Петков се е разделил със заместник-кмета Петър Маринов, както и с Камелия Вълчанова, която била доказан експерт в обществените поръчки, е "прибързано решение, необмислено и несъгласувано с нас".
Той посочи, че БСП са подкрепяли предложения в Общинския съвет и даде пример с избора на председател на Общински съвет, актуализацията на капиталовите разходи, стратегията за управление на общинската собственост и с бюджета.
Казанджиев каза, че са били против връщането на терена на казармата на държавата и увеличаването на заплатата на кмета, от което се повишават и заплатите на заместниците му и на председателя на Общинския съвет.
Заместник-ръководителят на групата на БСП в Общинския съвет Валентина Янкова обясни, че част от съветниците не са подкрепили структурата на общината, защото липсва аргументация и законова основа.