Кулинарен фестивал, безплатен екскурзоводски тур, концерти, Нощ на музеите и галериите са включени в програмата за празника на Плевен, който се чества на 15 май. Тя беше предоставена днес на медиите по време на седмичното оперативно заседание в Общината.
Началото на поредицата от събития ще бъде поставено на 11 май, събота, с първия безплатен екскурзоводски тур "По пътя на плевенската история и духовност". Той ще стартира пред бившото кино "Освобождение". Същата вечер ще се състои Нощ на музеите и галериите. По традиция всички музеи и галерии ще отворят вратите си с безплатен вход за посетители, подготвени са концерти и арт занимания. 
В неделния - 12 май, за първи път в Плевен ще се състои кулинарен фестивал пред Военния клуб, жителите и гостите на града ще могат да посетят и изложението "Българско е", което ще продължи до 15 май. За доброто настроение на плевенчани ще се погрижат със свои изпълнения през деня танцови школи, а вечерта ще се проведе концерт на рок група "Криминале и приятели" на площад "Възраждане".  
Следващите прояви са концерти с участието на талантливите деца на Плевен. За почитателите на рок музиката е концертът на група "Тангра", който ще бъде на 14 май. 
Празничният 15 май ще започне с ритуал на площад "Възраждане" от 11:00 часа. Танцьорите от школа "Спирит" ще поздравят плевенчани с концерт. В следобедните часове отново на централния площад ще се състоят спортни демонстрации с участието на олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова. Приключенска игра по ориентиране, арт работилница и откриване на изложбата "Личности и събития в българския спорт" са част от програмата на 15 май. 
Кулминацията на честванията ще е концертът с участието на "Керана и космонавтите" и Владимир Михайлов с начало 20:30 часа на площад "Възраждане". Празникът ще завърши със светлинно шоу.