Речните нива на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си.
В резултат на валежи от следобедните и вечерни часове днес и утре ще има повишения във водосборите на реките източно от р. Осъм, по-значителни ще са те във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом, във водосборите на реките северно от гр. Бургас, във водосбора на р. Тунджа, в долните части от водосбора на р. Марица и в старопланинските и средногорските ѝ притоци, уточняват от ведомството. 
На 1 май речните нива ще се понижават, в резултат на оттичане повишения ще има в средното и долното течения на р. Янтра, р. Русенски Лом и в долните течения на основните реки. На 2 май ще има покачване в планинските части от водосборите на р. Огоста и р. Искър - над гр. Своге, в горните и средните части от водосбора на р. Марица и във водосбора на р. Арда.
Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, казаха от МОСВ.
През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество, съобщиха по-рано от Националния институт по метеорология и хидрология.