Изпълнението на проект "Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център - Враца през периода 2024 - 2029 г.", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Програма Техническа помощ 2021-2027 г., беше представен днес във Враца. Чрез изпълнението му ще се осигури ефективно функциониране на Областен информационен център - Враца, което ще допринесе за повишаване на видимостта и комуникацията за европейската политика на сближаване, възможностите за финансиране, както по-добро споделяне на положителните резултати, постигнати по проекти, обясни ръководителят на проекта Виктория Гарванска.
По думите ѝ това ще допринесе и за повишаване на информираността на населението относно възможностите и управлението на средствата от Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) и Европейски структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).
Новият проект надгражда изпълнените вече проекти, осигурили функционирането на Центъра от създаването му през 2012 г. до края на 2023 г., а бюджетът му за новия период ще е над 862 хил.лв., обясни Гарванска.
Тя посочи, че сред новите дейности ще е обслужването „на едно гише“ за предоставяне на информация за възможностите за европейско финансиране на мерките, свързани с повишаване на енергийната ефективност. Освен това Областният информационен център ще съдейства и на икономическите оператори за достъп до информация в електронното приложение към „Официален вестник“ на Европейския съюз – Tender Electronic Daily (TED).
Изпълнението на проекта ще е съобразено с принципа на партньорство и хоризонталните принципи на Европейския съюз, съгласно Регламент 2021/1060, а именно: насърчаване на равенството между мъжете и жените, предотвратяване на всякаква дискриминация, зачитане на достиженията на правото на Съюза в областта на околната среда, устойчивост на резултатите.
През годините ОИЦ-Враца доказа своята роля в популяризирането на фондовете на ЕС. Той е разпознаваем и работи активно с местните администрации, бюрата по труда, регионалното управление по образование, филиалите на университетите, образователните и младежки институции в област Враца, така че информация относно възможностите за финансиране от европейските фондове да достига до всички потенциални бенефициенти, включително младите хора.
ОИЦ-Враца е част от Мрежата от 27 ОИЦ в България и е един от факторите, който допринесе за успешното изпълнение на оперативните програми през програмен период 2014-2020 г., заявиха от екипа на центъра.