Във Варна на 24 март 1976 г. е пуснат на вода първият български 100 000-тонен танкер "Хан Аспарух", изграден в местния корабостроителен завод "Георги Димитров". "Хан Аспарух" е построен по проект 606 на Института по корабостроене във Варна с главен конструктор инж. Ташо Попов.
БТА отразява събитието в своя бюлетин “Вътрешна информация”:
Най-голямата победа на българските корабостроителиУтре ще изплава на вода 100 000-тонният танкер ’’Хан Аспарух”
Варна, 23 март 1976 г. /Кор. на БТА/ Корабостроенето е верен показател за промишления потенциал на една страна. И затова България, устремена към нови върхове в своята социалистическа индустриализация, увенчава своите петгодишни усилия с най-голямата и най-забележителната победа в корабостроенето. Предстои пускането на вода на изградения от варненските корабостроители стохилядитонен танкер “Хан Аспарух". В навечерието на 11-я конгрес на БКП утре ще изплава на вода най-големият строен у нас плавателен съд.
Корпусът на стохилядитонния танкер “Хан Аспарух" е рожба на таланта и усилията на стотици корабостроители, проектанти, конструктори, технолози, специалисти. Главните конструктори инж. Ташо Попов и инж. Александър Иванов и техните колеги от Института по корабостроене, комунистите и всички корабостроители от завода “Георги Димитров”, месеци наред влагаха своя труд с една мечта - да видят изправил ръст, готов да изплава големия кораб, и то пред прага на партийния конгрес. И те устояха на желанието си, на дадената дума. Защото часовете и дните се сляха в едно за стотиците работници от корпусния комплекс номер две, от корпусо-монтажния цех, цех “Насищане”, цех “Изпитания".
Трудно е да се изброят имената на всички. На първо място са хората от участъците с ръководители Костадин Генов и Никола Апостолов, Петър Петров, Иван Стойчев и Марин Жеков, бригадата на героя на социалистическия труд Атанас Славов, корабостроителите на Цветан Димитров, Иван Коджабашев, Янчо Георгиев, Димитър Михайлов, главният строител на кораба Доксим Трайков...
Всички те създават един съвременен кораб, с който България с пълно достойнство ще развява своя флаг по моретата и океаните. 
***
Паралелно с работата по корабостроителството, във Варна се изпълняват дейности по изграждането на пристанищна инфраструктура, които БТА отразява: 
Първенци в съревнованието
Варна, 23 март 1976 г. /БТА/ Изпълниха обещанието си в чест на конгреса строителите на най-новото пристанище “Варна-запад" и плавателния канал до Черно море. Колективът на управление “Строителен и технически флот" предсрочно завърши предвидените за първото тримесечие драгажни и подводно-технически работи.
Челници в предконгресното съревнование са колективите на смукачките “Девня", “Скития" и “Мизия", стотонния плаващ кран “Великан", дълбачката “Киев", групата на леководолазите с ръководители Петър Минчев и Павел Василев, леководолазния кораб “Вимър". 
***
Пускането на вода на кораба е тържествено и привлича много хора, се посочва в информацията на БТА:
Българското корабостроене - рожба на априлската политика на БКПИзплава на вода първият наш стохилядитонен танкер “Хан Аспарух”
Варна, 24 март 1976 г. /спец. кор на БТА, кор. на БТА/ Нов връх завоюва България в социалистическото си индустриално развитие. В дните пред Единадесетия конгрес на БКП изплава на вода първият наш стохилядитонен кораб. В него е вложен трудът на цялата нация - 150 предприятия и заводи от страната дадоха своя продукция, за да може колективът на корабостроителния завод “Георги Димитров" да изгради танкера “Хан Аспарух” - най-голямото постижение на родното корабостроене.
Празнуват днес корабостроителите, хилядите жители на черноморския град. Сред тях бе и първият секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков.Хиляди трудещи се, изпълнили района около голямата докова камера с новия кораб, приветстваха възторжено първия ръководител на партията и държавата.Тук бяха и кандидат-членът на политбюро на ЦК на БКП и първи секретар на ОК на БКП Тодор Стойчев, заместник-председателят на Министерския съвет Огнян Дойнов, министърът на машиностроенето и металургията Тончо Чакъров, ръководители на окръга и града, на ДСО “Корабостроене” и ДСО “Воден транспорт", много работници, моряци, младежи. Тук бяха и генералният консул на СССР във Варна Александър Долуда и генералният консул на Полша във Варна Казимйеж Новаковски.
В завод ”Георги Димитров” - първенец на нашето корабостроене, днес е необикновено тържествено. (...) Веят се знамена, морски флагове. В стапели, докове и достроечни кейове се виждат новостроящи се 5700-тонни и 25 000-тонни кораби. Сред тях е най-големият - стохилядитонният танкер, изпълнил с огромното си туловище доковата камера. Днес той празнува “прохождането си”. Нахлулата вода е издигнала корпуса му на нивото на морската шир…
Митингът, посветен на изплаването на танкера, бе открит от другаря Тодор Стойчев. (...) В поредицата от големи победи, с които нашият народ посреща Единадесетия конгрес на БКП, ярко блести трудовият подвиг на варненските корабостроители - спускането на вода на първия стохилядитонен танкер. Това е исторически ден за нашата млада и устремно развиваща се промишленост. С безкористната помощ на Съветския съюз, нашата страна за кратко време създаде мощна икономика, която ни позволява да изграждаме съвременни голямотонажни кораби. Тази отговорна задача, поставена от Десетия конгрес на БКП, е изпълнена с чест.
Генералният директор на ДСО “Корабостроене" инж. Димитър Попов говори за усилията на проектанти, конструктори, корабостроители от различни специалности, технолози и служители на този обект. За първи път в нашата корабостроителна практика бе приложено поставянето на цялостно комплектуван двигател, с тежина надхвърляща 700 тона. За първи път у нас бе повдигната от монтажната площадка голямата, седеметажна надстройка и се монтира в кърмовата част на кораба. Нейната тежина е над 770 тона.Партийният девиз “ефективност и качество" намери въплъщение в строежа на това уникално за българското корабостроене сложно плаващо съоръжение. Нашите моряци ще получат съвременен кораб, който притежава клас на автоматизация “А 1". Това създава възможност за 24-часово безвахтово обслужване на двигателите, агрегатите и апаратите в машинното отделение. Тяхното командване става и дистанционно, от звукоизолирана кабина. Корабът притежава машини и инсталации за оползотворяване топлината от изгорелите газове за добиване на пара и електрическа енергия, за превръщане на морската вода в сладка. Мощна помпена система осигурява разтоварването или напълването на танковете с вместимост 100 000 тона течни горива за по-малко от едно денонощие - само за 18 часа.В изграждането на този плавателен съд намери израз разширяващото се българо-полско сътрудничество в корабостроенето.
Посрещнат изключително сърдечно, с продължителни ръкопляскалия и възгласи - “БКП-БКП”, на трибуната застана другарят Тодор Живков. Той изрази удовлетворение, че в дните пред Единадесетия конгрес на БКП на вода изплава флагманът на българското корабостроене и корабоплаване - стохилядитонният танкер “Хан Аспарух".Посочвайки, че днес социалистическа България строи кораби с голям тонаж, другарят Тодор Живков изтъкна, че изграждането на такъв плавателен съд, като танкера “Хан Аспарух” е невъзможно без всестранната помощ на нашата икономика, на нашето съвременно машиностроене. В него са вложени талантът, умът и творчеството на конструкторите и корабостроителите. (...)                                
Другарят Тодор Живков най-сърдечно приветства корабостроителите, а на моряците, които ще пътуват с новия кораб, пожела “щастливо плаване". (…)
Настъпва вълнуващ момент. Кръстницата на кораба комсомолката Росица Стоева от ДСО “Воден транспорт” по стара морска традиция разби бутилка шампанско о носа на големия корабен корпус. Тя му даде името на основателя на 13-вековната българска държава - Хан Аспарух.Корабни сирени изпълниха простора.
Празненството завършва. Тук остават само онези, които ще довършат започнатото голямо дело, за да тръгне по световния океан, гордо развял морския флаг на България, стохилядитонният петролоносач “Хан Аспарух". 
Танкерът е в състава на Параходство "Български морски флот" до 3 декември 2003 г., когато е изведен от експлоатация и продаден за нарязване в Индия.